Tester acvariu JBL NO3 este un test pentru masurarea si controlul periodic al continutului de nitrat in apa dulce si apa marina Acest test este sufficient pentru 50 masuratori.
Scala de culori: 11 culori, de la galben la rosu-portocaliu.
Valori recomandate: 50 mgl nitrati in apa proaspata.
JBL test set NO3 pentru nitrat, serveste pentru masurarea si controlul periodic al continutului de nitrat in apa dulce si in apa marina. Continutul de nitrat trebuie sa fie cuprins intre 5 si 120 mgl (ppm). Prin intermediul unei proceduri de compensare, special dezvoltata de JBL, se pot obtine rezultate exacte si sigure si in ape de acvariu care nu sunt perfect limpezi, asa cum pot fiin cazul filtrarii cu turba sau tratarea pestilor cu medicamente in cazul bolilor.
De ce trebuie efectuata verificarea?
Procesul de descompunere sau de mineralizare a tuturor substantelor organice in acvariu (resturi de mancare si de plante, excremente ale pestilor), are loc in ordinea proteine – amoniu – natriu – nitrat. De acest proces sunt raspunzatoare anumite bacterii. Masurand fiecare stadiu amoniu, natriu si nitrat, sunt posibile afirmatii pe functionarea sistemului „acvariu”. Amoniul si nitritul, in mod normal nu ar trebui sa depaseasca o concentratie de 0,2 mgl (ppm); altfel, poate avea loc o tulburare a echilibrului bacterian. In acvariu, un continut din ce in ce mai ridicat de nitrat, impreuna cu un continut de amoniu scazut sau spre zero sau de nitrit, sunt caracteristici pentru un echilibru bacterian bun. Nitritul este produsul final al mineralizarii in acvariu si, in concentratii relativ ridicate, nu este otravitor pentru pesti, dar se poate dovedi nefavorizant pentru cresterea plantelor si bunastarea anumitor tipuri de pesti. De aceea, ar trebui sa incercati sa nu aveti un continut de nitrat mai mare de 50mgl (ppm), intrucat un continut ridicat de nitrat favorizeaza cresterea algelor.
Masuri de urgenta:
Schimbarea partiala a apei, 20% aproximativ, la doua saptamani. Filtrarea cu JBL NitratEx.
Instructiuni de folosire:
1. Clatiti de mai multe ori ambele eprubete ca apa care trebuie analizata
2. Folosind seringa din dotare, umpleti fiecare eprubeta cu 10 ml de apa care trebuie analizata
3. Intr-una dintre cele doua eprubete varsati reactanti in modul urmator:
a) 2 masuri mari de reactant 1, (extremitatea larga a lingurii duble adaugate)
b) apoi, 6 picaturi din reactantul 2, inchideti eprubeta si agitati-o energic timp de 1 minut pe ceas (praful nu se dizolva complet);
c) lasati sa se odihneasca pana cand culoarea se dezvolta complet (10 minute).
4. Introduceti ambele eprubete in blocul de comparatie: cea cu reactantul la extremitatea neteda a blocului; cea cu apa pura (proba in alb) la extremitatea intretaiata a blocului.
5. Mutati blocul de comparatie cu cele doua eprubete sus si jos de-a lungul gamei de culori, pana cand culoarea eprubetei cu reactantul corespunde culorii de sub proba in alb.
6. Cititi continutul de NO3 pe marcajul blocului de comparatie.
Pe partea posterioara a scarii de culori se gaseste o ilustratie pictografica usor de inteles, cu privire la modul de folosire.
Nota:
In cazul in care continutul de nitrat este mai mare decat scara de masura, la punctul 2 umpleti eprubeta cu doar 5 ml de apa in loc de 10 si adaugati 2,5 ml de apa distilata sau de apa obisnuita care nu contine nitrat (se va analiza mai intai). Continuati sa procedasi ca la punctele 3 – 6. Rezultatul obtinut se va multiplica apoi cu 2.
Avertizari si indicatii de siguranta cu privire la reactantul 1: contine acid sulfanilicacid tartaric.
Specificatii